Yapı Malzemeleri

Yalıtım Malzemesi Nedir? – Ne İşe Yarar?

Yalıtım malzemesi nedir, yapı malzemeleri nelerden oluşur? Kireçtaşı, dolomit, bazalt gibi minerallerden elde edilmiş olan lifli ısı yalıtım malzemesidir. Yüksek ve düşük yoğunlukta olmak üzere iki türü bulunur. Polistren sert köpük yapay organik bir izolasyon malzemesidir.

Yalıtım Malzemesi Nedir?

Yalıtım malzemesi nedir sorusuna ilk paragrafta cevaplandırdık. Bugün piyasada aniden çok ucuz ve kullanışlı yalıtım malzemesi bulunmaktadır. Bunların fazlası epey uzun bir süredir var. Bu yalıtım malzemeleri her birinin kendi iniş ve çıkışları vardır. Sonuç olarak, hangi izolasyon malzemesini kullanmanız gerektiğine karar verirken, durumunuzda hangi malzemenin en iyi şekilde çalışacağının farkında olmalısınız. R-değeri, bedel, Çevresel Etki, Yanıcılık, ses yalıtımı ve başka faktörler gibi farklılıkları aşağıda ele aldık. En çok kullanılan ev izolasyon malzemeleri şayet bu şekildedir;

  • Fiberglas
  • Taş Yünü, Mineralli yünler
  • Selüloz Katkılı Yalıtım Malzemeleri
  • Poliüretan Köpükler
  • Polistren Köpükler (EPS, XPS)

Yalıtım Malzemesi Ne İşe Yarar?

Fiberglas, çağdaş vakitlerde sarf edilen en süregelen yalıtımdır. Nasıl yapıldığından ötürü, ince cam ipliklerini bir izolasyon malzemesine tesirli bir şekilde dokunarak, fiberglas ısı transferini en üye indirebilir. Cam elyafın anne dezavantajı, onu kullanım tehlikesidir. Fiberglas ince dokunmuş silikondan yapıldığından, cam tozu ve ufak cam parçaları meydana gelir. Bunlar, elverişli Güvenlik Ekipmanı giyilmezse gözlere, akciğerlere ve üstelik cilde zarar verebilir. Bununla beraber, elverişli Güvenlik Ekipmanı kullanıldığında, fiberglas montajı olaysız olarak gerçekleştirilebilir.

Yalıtım Malzemesi Nedir?

Fiberglas, r-değerleri inch başına r-2.9 ila r-3.8 arasında değişen kusursuz bir yanıcı olmayan yalıtım malzemesidir. Ucuz bir izolasyon arıyorsanız, kurulum emniyet önlemleri gerektirse de, bu mutlaka doğru yoldur. Bu ürünü kullanırken göz koruması, maske ve eldiven kullandığınızdan güvenilir olun. Mineral yün yalıtım malzemesi gerçekte birkaç değişik izolasyon cinsini söylem eder. İlk olarak, geri dönüştürülmüş camdan imal edilen fiberglas olan cam yünü manasına gelebilir. İkincisi, bazalttan yapılmış bir izolasyon türü olan taş yünü manasına gelebilir. Son olarak, çelik fabrikalarından cüruftan imal edilen cüruf yünü manasına gelebilir. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki mineral yünlerin fazlası gerçekte cüruf yünüdür.

Mineral yün, sopalarla yahut gevşek bir gereç olarak satın alınabilir. Çoğu mineral yün, yangına sağlam duruma getirmek için katkı maddelerine sahip değildir, bu dahi ekstrem sıcaklığın sahip olunan olduğu hallerde kullanım için zayıftır. Ancak, Yanabilir değildir. Diğer, daha yangına sağlam yalıtım formlarıyla beraber kullanıldığında, mineral yün mutlaka geniş alanları yalıtmanın tesirli bir yolu olur. Mineral yün, r-2.8 ila r-3.5 arasında değişen bir R değerine sahiptir.

Selüloz yalıtımı hatta de en etraf arkadaşı yalıtım biçimlerinden bir tanesidir. Selüloz, geri dönüştürülmüş karton, kağıt ve diğer benzeri malzemelerden yapılır ve gevşek formda gelir. Selüloz, r-3.1 ve r-3.7 arasında bir R değerine sahiptir. Selüloz üstüne uygulanan birtakım yeni çalışmalar, yangın hasarını en üye indirgemek için kusursuz bir mahsul olma ihtimalini göstermektedir. Malzemenin kompaktlığı sebebiyle, selüloz içerisinde nerdeyse hiç oksijen içermez. Malzemenin içerisinde oksijen olmadan, bu bir yangının niçin olabileceği hasar sayısını en üye indirmeye yardım eder.

Bu sebeple, selüloz hatta de en etraf arkadaşı duvar yalıtımı biçimlerinden biri değil, bunun yanı sıra en yangına sağlam izolasyon biçimlerinden bir tanesidir. Bununla beraber, birtakım insanların gazete tozuna maruz kalabileceği alerjiler gibi bu malzemenin birtakım dezavantajları dahi vardır. Ayrıca, bu tarz bir yalıtımı kullanım konusu ile ilgili kabiliyetli bireyleri keşfetmek, cam elyafına kıyasla kıyaslayarak zahmetlidir. Yine de, selüloz ucuz ve tesirli bir yalıtma aracıdır.

En bol izolasyon olmasa dahi, poliüretan köpükler kusursuz bir yalıtım şeklidir. Günümüzde poliüretan köpükler, üfleme maddesi olarak kullanılmak üzere kloroflorokarbon olmayan (CFC) gaz kullanmaktadır. Bu, ozon tabakasına verilen hasar sayısını azaltmaya yardım eder. Nispeten hafiftirler, kübik ayak başına aşağı yukarı iki pound ağırlığındadırlar (2 lb/ft^3). İnç kalınlık başına aşağı yukarı r-6,3’lük bir R değerine sahiptirler. İzolasyonu olmayan alanlara püskürtülebilen düşük yoğunluklu köpükler de vardır. Bu tip poliüretan yalıtım malzemesi, inch kalınlık başına aşağı yukarı r-3.6 derecesine sahip olma eğilimindedir. Bu tip yalıtımın bir diğer üstünlüğü dahi yangına sağlam olmasıdır.

Polistiren, kusursuz bir ses ve sıcaklık izolasyon malzemesi olan su geçirmez bir termoplastik köpüktür. Strafor biçiminde de bilindik genişletilmiş (EPS) ve ekstrüde (xeps) olmak suretiyle iki tipte gelir. İki tür performans takdir ve maliyet farklıdır. Daha pahalı olan XEPS, r-5.5 değerine sahipken, EPS R-4’tür. Polistiren izolasyon, diğer hiç bir yalıtım çeşidine sahip olmayan eşsiz düzgün bir yüzeye sahiptir. Tipik olarak köpük, duvar yalıtımı için uygun olan bloklar durumunda oluşturulur yahut kesilir. Köpük Yanıcıdır ve Heksabromosiklododekan (HBCD) adı verilen yanmaz bir kimyasalla kaplanması lazım olur. HBCD, tüketimi ile ilgili sıhhat ve bölgesel tehlikeler sebebiyle son günlerde ateş altına alınmıştır.

En Sık Kullanılan Isı Yalıtım Malzemeleri

  • Cam Yünü; camın çeşitli yöntemler uygulanarak lif haline getirilmiş halidir. Hammaddesi silis kumudur.
  • Taş yünü; lifli ısı yalıtım malzemesidir. Yüksek ve düşük olacak şekilde 2 farklı yoğunlukta üretilir.
  • Selüloz yünü; %80’i atık kağıttan oluşan nitelikli bir ses ve ısı yalıtım malzemesidir. Türkiye’de ilk kez CelluBOR tarafından üretilen bor katkılı yalıtım malzemeleri ısı, ses ve nem yalıtımı için en uygun malzemelerin başında gelir.
  • Isı Yalıtım Levhaları; petrol benzeri malzemelerin farklı şişirme gazlarıyla genişletilerek köpük haline getirilmesi sonucu üretilen organik kökenli bir yalıtım malzemesidir.
  • Extrüde Polistren; sert köpüğün banttan çekilerek üretilen tipine verilen addır.
  • Poliüretan Köpük; poliol ve izosiyonat olmak üzere iki kimyasal maddenin karışımları arasında havanın yardımıyla köpürerek, sertleşen plastik esaslı bir köpüktür.
  • Fenol Köpüğü; anorganik şişiren ve sertleştiren maddeler katılarak elde edilen bir ısı yalıtım malzemesi olarak bilinir. Küçük gözeneklidir ve yüzeyi sürtünmeyle tozlaşan bir yapıdadır.
  • Cam köpüğü; çok sert basınca dayanıklı ve kırılgandır. Yüzey sürtünmesi ile kolay bir şekilde tozlaşan bir ısı yalıtım malzemesidir.

Isı Yalıtım Malzemelerinin Genel Özellikleri Nelerdir?

  • Isı yalıtım malzemelerinin en temel özelliği iletim katsayılarıdır.
  • Isı yalıtım malzemesi yanma gibi durumlara karşı dirençli olmalıdır. Yanıcı malzemelerle mantolama yapılmamalıdır. Malzemelerin yangın yönetmeliğine uygun olacak şekilde seçilmesi gerekir.
  • Isı yalıtım malzemesi nefes alma ve su emme özelliklerine sahip olmalıdır. Satın alınan malzemenin TSE belgesi olması gerekir.
  • Karbon salınımı düşük malzemeler doğaya zarar vermez. Bu konuda dikkatli davranılmalıdır.
  • Malzemelerin hafif ve kokusuz olması önemlidir.
  • Deformasyonlar karşısında dirençli olmalılar.
  • Isı yalıtım malzemeleri seçilirken fiyat karşılaştırması yapılması tavsiye edilir. Ekonomik ürünler içinden seçim yapılabilir.

Su Yalıtım Malzemeleri Nelerdir?

Su yalıtım malzemeleri

  • Çimento,
  • Akrilik,
  • Çimento+akrilik,
  • Bitüm
  • Poliüretan esaslı su yalıtım malzemeleri olarak sınıflandırılabilir.

Çimento esaslı su yalıtım ürünleri, uygun miktarda su ile karıştırılarak uygulanan malzemelerdir. Kristalize olan ve olmayan iki türü vardır.

Isı Yalıtım Malzemeleri Nelerdir?

Isı yalıtımı, farklı sıcaklıklardaki iki ortam arasında bulunan, ısı iletim direncini artırmak veya dışarıya kaçan ısı miktarını minimum düzeye indirmek için yapılır. Isı iletim katsayısı 0,060 kcal\mh C değerinin altında kalan malzemelere, ısı yalıtım malzemesi adı verilir.

  • Cam yünü: Bakalitli ve bakalitsiz olmak üzere iki çeşidi bulunmaktadır.
  • Taş yünü:   Yüksek yoğunluklu ve düşük yoğunluklu taş yünü olmak üzere, iki çeşidi bulunmaktadır.
  • Selüloz Yünü
  • Genleştirilmiş Polistren ( EPS ) Isı Yalıtım Levhaları
  • Extrüde Polistren ( XPS ) Isı Yalıtım Levhaları
  • Poliüretan Köpük
  • Fenol Köpüğü
  • Cam Köpüğü

Isı Yalıtım Malzemelerinin Özellikleri

Isı yalıtımının doğru ve düzgün şekilde yapılabilmesi için, doğru ısı yalıtım malzemeleri seçilmelidir. Bu yüzden de ısı yalıtım malzemelerinin özelliklerinin bilinmesi gereklidir.  Isı yalıtım malzemelerinde ısı iletim katsayısı küçüktür. Bu nedenle malzemeler hafif ve kokusuz olmalıdır. Su ve nem absorbe özelliğine de sahip olmalıdır. Bakteri ve haşerelerin üremesi ve yuvalanmasına olanak vermemelidir. İlk özelliklerini kaybetmedikleri gibi çürümeye karşı dayanıklı olmalıdır. Ayrıca, yanıcı bir yapıya sahip olmamasına kesinlikle dikkat edilmelidir. Uzun ömürlü ve insan sağlığına zararlı olmaması da ayrıca önemlidir. Tüm bu özelliklerin yanında ekonomik ve tedarik edilebilir olmalıdır.

Isı Yalıtımı Neden Önemlidir?

Isı yalıtımı, binalarda ısı yapısını dengede tutmayı sağlar. Isıtma ve soğutmaya çok az ihtiyaç duyulmasını sağladığı için önemlidir. Isı yalıtımı yaşam alanlarımızı daha konforlu hale getirir. Isı yalıtımı ile beraber ses yalıtımı da yapıldığında, konfor seviyesi artacaktır. Isı yalıtımı sayesinde çevreye daha az zarar verilir. Bu sayede karbon salınımı azaltılmış olur. Maddi olarak ele alındığında da ısı yalıtımı, çok kârlı bir işlem olarak karşınıza çıkar.

Isı Yalıtım Malzemeleri Örnekler

  • Camyünü : ( TS 901 – EN13162 )
  • Taşyünü : ( TS 901 – EN13162 )
  • Expande Polistren (EPS) : ( TS7316 – EN13163 )
  • Extrüde Polistren (XPS) : ( TS11989 – EN13164 )
  • Poliüretan Köpük (PUR) : ( TS EN 13165 )
  • Cam Köpüğü : ( TS EN 13167 )
  • Fenol Köpüğü : ( TS 2193 – EN 13166 )
  • Polietilen Köpük : ( TS 418 – EN 12201 )
  • Mantar Levhalar : ( TS 304 )
  • Ahşap Lifli Levhalar : ( TS 304 )
  • Ahşap Yünlü Levhalar : ( TS EN 13171 )
  • Genleştirilmiş Perlit (EPB) : ( TS EN 13169 )
  • Genleştirilmiş Mantar (ICB) : ( TS EN 13170 )
  • Seramik Yünü
  • Melamin Köpüğü
  • Poli İzosiyonat Köpük
  • PVC Köpük
  • Vermikulit
  • Elastomerik Kauçuk Köpüğü
  • Knauf Vidipan
  • Aqua Panel Meşli Çimento Bazlı Yalıtım Malzemeleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

] }